Voorkomen

Voorkomen of genezen

Voorkomen van een verkoudheid kan je eigenlijk niet echt. En, alhoewel het lichaam antistoffen aanmaakt als je verkouden wordt, kan je de volgende keer ook gewoon weer verkouden worden, want meestal betreft het in dat geval een andere verkoudheid, en dus een ander virus dan datgene waar je immuun tegen geworden bent.

Bovendien, echt voorkomen dat je een verkoudheid oppikt, kan eigenlijk ook niet. Je krijgt immers het virus van iemand die al met het verkoudheidsvirus besmet is, bijvoorbeeld door niezen, en dergelijke.

Dus echt voorkomen zal niet altijd lukken.

Wat je wel kunt doen is toch er voor zorgen dat de kans dat je ziek wordt van het virus, zoveel mogelijk wordt beperkt.

Daarvoor zijn simpele tips een goede remedie. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig handen wassen, want de verkoudheid loert overal op je. Bijvoorbeeld de deurklink die iemand die al verkouden is heeft aangeraakt.

Drink ook niet uit glazen en kopjes waar anderen van gedronken hebben, en ga zo maar door. Dat zijn simpele tips om te voorkomen dat je de verkoudheid oppikt.

Let wel, het heeft niet echt zin om je extra warm te gaan kleden. Verkoudheid heeft niets met kou te maken, en vaak wordt je des te sneller ziek als je je te warm gaat kleden.

Verkoudheid voorkomen

Iets anders, waar je wel veel aan kan doen, is de gezondheid van je lichaam. Is je lichaam sterker, en gezonder, loop je minder kans om echt verkouden te worden.

Belangrijk daarbij is voldoende slaap. Bij te weinig slaap wordt je immuunsysteem zwakker. Zorg ook voor een goede ventilering, vooral in de slaapkamer, en maak de slaapkamer niet te warm. Te warm is niet goed, vooral niet de droge lucht door de verwarming, want dan kunnen de slijmvliezen uitdrogen, en daardoor ben je meer vatbaar.

Gezond wil ook zeggen dat je voldoende groente en fruit, binnen krijgt. Of liever gezegd dat je genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Een lichaam heeft ook voldoende beweging nodig, en niet te veel suikers. Probeer dus zoete dingen en vooral zoete frisdranken te vermijden. Het lichaam heeft ook veel meer baat bij veel water.

Probeer overigens ook stress te vermijden. Want een gestresst lichaam kan heel vatbaar zijn voor bijvoorbeeld een verkoudheid.

Advertentie