Longontsteking

Longontsteking

Een longontsteking kan onder andere ontstaan door een griep, en natuurlijk nog door vele andere oorzaken.

Het is in ieder geval een ontstekking van de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes, diep in de longen. Overigens kan je een lichte longontsteking hebben, maar ook een zware. En je merkt het vooral aan de benauwdheid, naast diverse andere symptomen, wat ook wel logisch is gezien de plek van de ontsteking.

Dit is immers de plek waar de zuurstof uit de ingeademde lucht gehaald wordt. Is dit ontstoken, dan gaat dat dus bijzonder moeilijk. Bovendien probeert natuurlijk het lichaam er alles aan te doen om de ontsteking kwijt te raken, en daarbij kan veel slijm ontstaan, dat vaak dik is. Doordat het slijm dik is, kan het moeilijk opgehoest worden. Bovendien nemen de blaasjes in de longen moeilijker dan normaal het zuurstof op. Zowel door de ontsteking als door het dikke slijm. En daar komt grotendeels de benauwdheid vandaan.

Veel patienten met Longontsteking raken door de benauwdheid, en het moeilijke ademen, snel in paniek. Het is een angstig moment. Het is ook niet niets als je niet normaal kunt ademen

Zware of lichte longontsteking

Van hoe groot de ontsteking in de longen is, hangt af of we spreken van een zware of een lichte longontsteking. Overigens kan er sprake van een longonstekking zijn in één van de longen, maar ook in beide longen. In dat laatste geval spreken we van een dubbele longontsteking. Die dus ook weer zwaar of licht kan zijn.

We hebben al eerder er van gesproken, dat het belangrijk is om op tijd naar de huisarts te gaan.

Een longontsteking kan ontstaan door een griep, maar ook door diverse andere oorzaken zoals bijvoorbeeld een bacterie.

Heb je een virusinfectie aan de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld keelpijn of een verkoudheid, gaat dat vaak vanzelf over.

Soms, kan de infectie zoch verder uitbreiden en dieper komen, dus in de lagere luchtwegen of de longblaasjes. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een behoorlijke griep hebt, en te lang wacht om de huisarts er naar te laten kijken.

De griep kan dan verergeren en zo kan een longontsteking ontstaan. Er zijn bovendien groepen die meer vatbaar zijn, zoals mensen met COPD, ouderen, mensen die roken, enzovoorts.

Gaat een griep dus niet over, of een verkoudheid, of blijf je je ellendig voelen, wacht dan niet te lang om naar de huisarts te gaan. Een longonsteking is veel erger, hoewel er per jaar ongeveer 125000 mensen te kampen krijgen met een longontsteking, en 35000 mensen met een zware longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen.

Advertentie