Griep

Griep

Griep voelt of hoort meestal een stuk erger aan dan een simpele verkoudheid. Het is echter niet altijd even duidelijk of je nu de griep hebt, of alleen maar verkouden bent, en dat komt omdat de symptomen elkaar gedeeltelijk overlappen. Want dat bonsende hoofd, die keelpijn en die kriebelhoest, geven niet altijd even duidelijk aan wat er nu precies in je lichaam aan de hand is.

Bij een verkoudheid hebt je last van een ontstekking aan de luchtwegen, en dat is vaak seizoensgebonden. In tegenstelling tot een griepje, zijn de symptomen van een verkoudheid na ongeveer twee weken weer helemaal weg. Vaak zelfs een stuk sneller.

Vaak valt een verkoudheid mild uit, en zal de verkoudheid zelden ontaarden in veel ernstigere gezondheidsklachten.

Bij de griep, en denk er aan dat er veel verschillende soorten griep zijn, en er doorgaans per jaar weer nieuwe variaties opduiken, is dat een heel ander verhaal.

De griep – Influenza A en B

De griep is ook een andoening aan de luchtwegen. De virussen Influenza A en B zijn verantwoordelijk voor het ontstaan, en dat is ook de reden dat er veel verschillende soorten griep ontstaan, doordat de Inluenza virussen ieder jaar weer verschillen. Overigens zijn bepaalde groepen erg vatbaar voor de virussen, en de daardoor ernstigere aandoeningen, denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, kinderen, bejaarden, maar ook aan astmapatiënten, en patiënten met andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Griep is doorgaans veel zwaarder dan verkoudheid, en kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een longontsteking. De ziekte ontstaat meestal vanaf de herfst, en heeft doorgaans haar hoogtepunt in de winter.

In de manier waardoor je verkouden kunt worden, of een griepje kunt oplopen, zit echter niet veel verschil. In beide gevallen komt het doorgaans door contact met personen die al besmet zijn, hoewel deze personen zelf niet ziek hoeven te zijn.

Overigens, en dat is misschien bij een verkoudheid een stuk minder belangrijk dan bij een griepje, is het natuurlijk altijd verstandig om deskundige raad te halen, bij de huisarts.

Vooral omdat de griep zich bij niet behandelen verder kan ontwikkelen tot bijvoorbeeld een longontsteking, en vergeleken daarbij is zelfs een zware griep veel minder erg.

Zoek dus op tijd een arts op, en je kan altijd overwegen om een griepprik te halen, waardoor je in ieder geval beschermd bent tegen de bekende griepsoorten. Maar niet tegen nieuwe griepsoorten.

Behoor je tot de rissicogroepen, haal dan in ieder geval een griepprik. Want voorkomen is veel beter en makkelijker dan genezen.

Advertentie